Рубрки: Статті

Що легше: розлюбити алкоголь, банани, каву і картоплю або протидіяти зміні клімату?

Якщо банан лежить у продуктовому кошику, значить, в Індії чи Еквадорі випало достатньо опадів. А пляшка пива поряд з ним говорить про те, що ячмінь з України, Китаю чи іншої частини світу не піддавався небезпечним коливанням погодних умов. Яблуко з Туреччини (бо українські поки погано зберігають) потрапило у кошик, тому що дерева за морем встигли відновитись у зимовий період спокою.

Не замислюючись над цим, ми продовжимо приймати за належне постачання продуктів у супермаркет біля будинку. Або… не продовжимо. І дізнаємося, що через зміну клімату врожаї улюблених продуктів можуть впасти на 20%, 50%, 85%, а ціни, відповідно, виростуть. Від цього не почнеться світовий голод. Але може поповнитися список земних радощів, які ми втратимо через кліматичну кризу.

Науковці говорять, що підвищення температури на 1 градус призводить до зміщення кліматичних зон на 100 км. Тобто, прохолодні зони все більше і більше витісняються жаркими на Північ.

Карта України: з підняттям середньої температури на 2 градуси кліматичні зони змістилися на 200 км північніше.

Круто, що в нас є наукові прогнози і ми ще можемо зробити так, аби вони ніколи не справдилися.

До 2050 року ми можемо врятувати до 50% кави

Детальніше

За прогнозами науковців, площі для вирощування кави у світі можуть скоротитися приблизно на 50%. Вплив зміни клімату може стати найбільшим на територіях, які розташовані поблизу екватору і невисоко над рівнем моря.
В основних регіонах-виробниках кави, таких як Бразилія і В’єтнам, може відбутися значне скорочення площ, доступних для вирощування. Водночас регіони в Східній Африці і Азії, які розташовані високо над рівнем моря, можуть стати більш придатними. Але такі регіони частково покриті лісами, що повинні бути збережені для протидії зміні клімату.
Розрахунки авторами дослідження проводилися згідно зі сценарієм, за яким пік викидів вуглекислого газу припаде на 2080 рік, а потім вони почнуть знижуватися.

До 2100 року ми можемо зберегти від 56% до 85% вина

Детальніше

Для прогнозів використовували 11 сортів винограду (Каберне-Совіньйон, Шассла, Шардоне, Гренаш, Мерло і т.д.) Ці сорти становлять 35% посівних площ у всьому світі, досягаючи 64-87% площ у багатьох виноробних країнах (наприклад, в Австралії, Чилі, Франції, Новій Зеландії, Швейцарії та США).
Розрахунки авторами дослідження проводилися згідно з найгіршим сценарієм, за яким викиди продовжуватимуть зростати протягом всього 21-го століття.
Якщо різноманіття сортів винограду не підвищиться, вчені пророкують великі втрати у виноробних регіонах. За умови потепління на 2° C 56% поточних регіонів вирощування будуть втрачені; за умови 4° C буде втрачено 85%.

До 2100 року ми здатні врятувати від 3% до 17% головного складника пива

Детальніше

Моделі впливу зміни клімату показують значні відмінності у різних регіонах. У важкі роки, коли інтенсивні посухи і хвилі тепла відбуватимуться одночасно, врожайність ячменю найбільше впаде у тропічних районах Центральної і Південної Америки і в Центральній Африці. У той же час, врожайність в Європі з помірним кліматом знизиться несуттєво, або навіть може збільшитися в деяких частинах США або Росії.
Але загальна тенденція дослідження очевидна: на глобальному рівні врожайність ячменю в кращому випадку знизиться на 3%. Кращий випадок означає оптимістичний сценарій зміни клімату, за яким викиди знаходяться під контролем вже з 2020 року. В гіршому ж випадку врожайність впаде на 17%.

До 2100 року є час захистити всі фруктові дерева та горіхи в теплих країнах

Детальніше

Плодові та горіхові дерева, які ростуть у тропічному та теплому кліматі, до кінця 21 сторіччя не отримуватимуть достатньо зимового холоду для економічно вигідних урожаїв. Відсутність зимового холоду може затримати або запобігти цвітінню, призвести до нерівномірного цвітіння.
Науковці виявили, що без зменшення викидів парникових газів, у країнах із теплим кліматом до кінця 21 сторіччя кількість порцій холоду (Chill Portions) зменшиться на 40 зі 170, тоді як тропічні країни  можуть взагалі втратити практично всі порції холоду. Порції холоду – це сучасна модель, яка підраховує кількість холодних годин за осінь-зиму в порціях. Якщо понад 10% сторіччя охолодження буде недостатньо,  виробництво усіх фруктів та горіхів – це і персики, і сливи, і мигдаль, і лісний горіх – у такому кліматі може стати збитковим і непродуктивним.

До 2050 року ми в силах зберегти рівень врожайності бананів у світі

Детальніше

Прогнозування показало, що до 2050 року позитивні наслідки зміни клімату на урожай бананів у світі, ймовірно, продовжуватимуться, але будуть нижчими. Приріст врожаю може зменшитися до 0,59 т/г та 0,19 т/г за помірним сценарієм або взагалі зникнути за екстремальним кліматичним сценарієм. У десятьох країнах станеться невелике або навіть сильне зниження врожайності. Що важливо, до них належать Індія (найбільший у світі виробник і споживач бананів), Бразилія (четвертий за величиною виробник), а також Колумбія, Коста-Ріка, Гватемала, Панама та Філіппіни, які є основними експортерами.

До 2085 року ми встигнемо зберегти 26% картоплі

Детальніше

Застосування сценаріїв зміни клімату до вирощування картоплі показали невелике зниження врожайності бульб у світі до 2055 року (від 2% до 6%), але набагато помітніше зниження до 2085 року (від 2% до 26%). Найбільш негативний вплив на врожайність бульб у світі прогнозувався для екстремального сценарію (нагадуємо, за ним викиди продовжуватимуть зростати протягом всього 21-го століття). Вплив варіювався в залежності від регіону, з великим скороченням врожаю бульб у високих широтах (наприклад, у Східній Європі та Північній Америці) і в низинах Африки, але в меншій мірі в середніх широтах і тропічних високогірних районах.

До 2060 року ми можемо захистити 45% американського авокадо

Детальніше

Фермери в Мексиці (світовому лідері з вирощування) та інших країнах висаджують молоді дерева авокадо під пологом лісу. Потім вони повільно вирубують кущі та старі дерева, щоб забезпечити деревам авокадо більше сонячного світла. Відбувається знеліснення, яке негативно впливає на клімат.
Виробництво авокадо призвело до 30-40% вирубки лісів у штаті Мічоакан (тут знаходиться майже все мексиканське авокадо). Виходить замкнуте коло. Вирубка лісів призводить до викидів СО2 в атмосферу (6-17% від їх загальної кількості викидів), що спричиняє зміну клімату. А від зміни клімату постраждає те саме авокадо, заради якого і знищують ліс. Його врожай в Америці може зменшитися на 45% до 2060 у зв’язку з посухами.

Ми здатні не дозволити врожаю нуту впасти нижче ніж на 50%

Детальніше

Посухи в усьому світі вже скоротили виробництво нуту на 40-50%. Так, за останній квартал 2018 року в штаті Мадхья-Прадеш випало 8 мм опадів – лише десята частина від норми. Мадхья-Прадеш є найбільшим виробником бобових в Індії і виробляє близько 65% світового врожаю.
На півночі Індії урожай зерна нуту знизився на 53 кг/га  в Уттар-Прадеш і на 301 кг/га в Харьяні через підвищення на один градус сезонної температури. До того ж в Австралії (другий за масштабом світовий виробник), де Індія закуповувала значні обсяги нуту, валовий збір цієї культури в сезоні 2019 склав лише 300 тис. т, тоді як в 2018 – 1,2 млн т, а в 2017 – 2 млн т.

Що робити, аби вберегти всі ці продукти?

Урожаям загрожує зростання температури на планеті. Це спричиняють викиди парникових газів, утримуючи тепло біля поверхні землі. Аби уникнути критичного потепління, необхідно різко скоротити викиди – більше, ніж на половину від рівня 1990 року.
Основне джерело викидів – спалювання вугілля, нафти і газу в енергетиці і транспорті. Також вони виділяються в атмосферу під час розорювання землі, розведення худоби і т.д. Та насправді величезні промислові об’єми викидів формуються індивідуальними потребами кожного з нас. Наприклад, внаслідок перельоту однієї людини з Києва до Стамбула і назад виділяється 200 кг викидів.
Кожна людина здатна скоротити свій вуглецевий слід. Для цього можна пересідати на громадський електротранспорт чи велосипед замість авто, заощаджувати енергію, споживати менше м’яса, обирати локальні продукти.

А якщо діяти разом, можна зробити ще більше:

Підписуйся на соцмережі та поштову розсилку – будеш знати все про стиль життя без шкоди для довкілля.

Стань волонтером Екодії – зможеш бути частиною спільноти змінотворців.

Підтримай нас фінансово – завдяки твоєму внеску знання про екологію досягнуть кожного жителя країни, буде досліджено більше практик адаптації нашої країни до змін клімату і здійснено ще багато необхідної роботи.

Сподобався матеріал? Ви можете допомогти нам його поширити.

Ми підготували спеціальні плакати з QR-кодом, які ви можете роздрукувати і розвісити у своєму місті, в навчальному закладі, кав’ярні, магазині чи на роботі. Завантажити файли можна тут.
Ми також можемо вислати вам надруковані плакати, якщо ви готові поширювати їх у великій кількості. Для цього заповніть, будь ласка, форму.

Авторка матеріалу Каміла Масенко. За підготовку матеріалу також дякуємо волонтерській команді Екодії.

Share

Останні повідомлення

На що Україна витрачатиме 50 млрд євро від ЄС – оцінка екологічної складової Плану України

Ми детальніше поговоримо про План з точки зору збереження довкілля у процесі відновлення. 

26 Квітня 2024

Як університетська спільнота може використовувати дані бази Land Matrix?

Екодія розповіла про можливості використання бази даних щодо масштабних інвестицій у землю.

26 Квітня 2024

Яке майбутнє у Платформи сталого розвитку вугільних міст?

Платформа стала місцем, де представники вугільних громад мають змогу почути один одного, поділитися зворотнім зв’язком…

18 Квітня 2024

Як у 10 громадах втілювали проєкти за принципами Зеленого відновлення

З якими результатами вони завершилися, розповідаємо далі.

16 Квітня 2024

Енергоефективна відбудова міст допоможе їм заощаджувати енергоресурси та скорочувати викиди парникових газів

Для реалізації енергоефективних проєктів на основі цих досліджень необхідно об’єднати зусилля громадянського суспільства та органів…

12 Квітня 2024

Вакансія: виконавчий/-а директор/-ка

ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія» оголошує конкурс на посаду виконавчого директора.

10 Квітня 2024