Незабаром — одне з головних свят року для українців. Як його відзначити екологічно, з мінімальною шкодою для довкілля, радять експертки Екодії.
Незмінним атрибутом Великоднього столу є крашанки. Фахівчиня відділу комунікацій Дарія Жданова поділилася бабусиним рецептом, як фарбувати крашанки без використання штучних фарбників.
- Треба зібрати різноманітні невеликі листочки та квіточки (вони мають бути свіжі, не зів’ялі).
- Ці листочки прикладають до яєць і загортають у капронові колготки (найкраще підійдуть ті, які ви планували викинути), міцно перев’язують ниткою.
- Усе це вариться у цибулинні.
Ось так виглядатимуть ваші крашанки.
Куди подіти яєчне лушпиння? Про це докладно розповіла Анна Даниляк, фахівчиня відділу з екологізації промисловості. За її словами, яєчне лушпиння — це чудовий матеріал для компостування, а також добриво. Детально вона описала процес у цьому матеріалі.
Ще одним рецептом фарбування яєць до свята без використання штучних речовин поділилася Соф’я Садогурська, фахівчиня відділу клімату. Куркума фарбує у яскраво-жовтий колір, а звичайний чай каркаде – ніжно-блакитний.
Фахівчиня з адаптації до зміни клімату Оксана Омельчук зазначила, що правильним кроком для цього свята буде не готувати багато їжі, адже частина її зіпсується і її доведеться викинути. Гарною традицією для родини чи зустрічі іншої спільноти може бути зібратися на святкування, де кожен приносить щось із їжі.
Анна Даниляк додала, що варто надавати перевагу веганським чи вегетаріанським стравам. Хто практикує великодні пости, може спробувати надалі урізноманітнювати свій щоденний раціон пісними стравами, якщо не готовий наразі відмовитися від продуктів тваринного погодження. Важливо сформувати великодній стіл, наскільки можливо, з продуктів від місцевих фермерів чи з власного городу. Зважаючи на війну, проблеми з доступом до деяких продуктів, та необхідність підтримки малого підприємництва — поради на часі.
І закінчимо традиційними порадами — не лише до Великодня, а й на кожен день.
- Солодощі для пасок варто брати на вагу, а не купувати кольорову присипку в пакетах. Цукати, сухофрукти, навіть власноруч збитий гоголь-моголь (робили таке?) — гарантовано смачніші та корисніші, адже не містять хімічних фарбників.
- Замість пакетиків, які потрібні лише для транспортування продуктів з полиці на касу та додому, варто використати екоторбу. Це не лише естетичніше, корисніше, зручніше, а й дешевше з огляду на ціну цих “одноразових” пакетиків.
- Варто уникати пластикового пакування куплених продуктів. Пластик від пакування — чи не основне наповнення численних звалищ і смітників. До того ж дуже довго розкладається.
- Варто відмовитися від різноманітних пластикових фігурок на свято, пластикових квітів або наліпок. Краще все це зробити самому або з дітьми з паперу. І довкіллю менше сміття, і вам задоволення. Важливо, що і священники рекомендують не використовувати пластиковий декор і квіти.
- Вітайте один одного особисто, при зустрічі або за столом. Утримайтеся від розсилання електронних листів із картинками та вітальних наліпок у месенджерах. За даними Міндовкілля, кожен спам-лист сприяє викиданню в атмосферу приблизно 0,3 грама вуглекислого газу, а щороку інтернет і його допоміжні системи виробляють 900 млн тонн СО2. Це більше, ніж річний обсяг виробництва всієї Німеччини! Тож заощаджувати варто і його.
Зі святом вас! Христос воскрес! Миру нам усім і перемоги!